Vrij Beroep Advies - Interview met Rikste Hinloopen

Rikste Hinloopen

Huisartsenpraktijk Aletta

“Het zal in 2002 zijn geweest dat er een mailing van Vrij Beroep Advies bij ons op de mat viel”, vertelt Rikste Hinloopen, huisarts van Huisartsenpraktijk Aletta te Utrecht. “Normaal zou ik niet snel reageren op dit soort post, maar in die tijd was ik erg ontevreden over de dienstverlening van ons toenmalige administratiekantoor.  Ze waren niet alleen erg duur, maar wat mij vooral stoorde was het voortdurende gewissel van contactpersonen. Ik denk dat ik in vier jaar tijd wel vier verschillende contactpersonen heb versleten. Toen ik die brief van Vrij Beroep Advies onder ogen kreeg, dacht ik: 'Ach, waarom niet? Ik kan het altijd proberen'. Het eerste gesprek met Mark Keijzer verliep erg prettig. Het klikte meteen. Hij was niet zo’n stropdas-man met gladde praatjes, maar het contact was erg informeel en laagdrempelig. Hij kon alles goed uitleggen en was nog goedkoper ook. En na al die jaren bij Vrij Beroep Advies heb ik nog steeds dezelfde contactpersoon.”

Rikste Hinloopen, interview Vrij Beroep AdviesHuisartsenpraktijk Aletta is ontstaan uit het Vrouwengezondheidscentrum, aan de Maliesingel in Utrecht. In 1983 startte huisarts Nel Westerveld met twee anderen een huisartsenpraktijk binnen het gezondheidscentrum. Rikste kwam daar in 1987 bij. Maar toen eind jaren ’90 de subsidiekraan werd dichtgedraaid, kwam het gezondheidscentrum financieel in de problemen. Nel en Rikste zijn daarop samen een zelfstandige praktijk gestart aan de Jan van Scorelstraat in Utrecht-Oost, die uitstekend draait. De omvang is anderhalve fulltime praktijk. Eén fulltime werkende huisarts bedient 2400 patiënten, dat wil zeggen dat er bij Aletta nu ongeveer 3600 patiënten staan ingeschreven.

Veel huisartsen klagen over de toegenomen administratieve druk. Hoe ervaart Rikste dat? “Daar herken ik me wel in. Vóór de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 was het veel overzichtelijker. Je had ziekenfondspatiënten waarvoor je een vast bedrag per jaar ontving, en particuliere patiënten die je per consult moest declareren. Onder de Zorgverzekeringswet is de declaratiestructuur wel eerlijker: je krijgt per patiënt een basis inschrijftarief plus een bedrag per consult. Alleen de administratieve druk is nu het grootste probleem. Je moet niet alleen als huisarts zelf contracten afsluiten met elke zorgverzekeraar, wat een enorme administratieve rompslomp geeft, maar je moet ook zelf de verzekerdenadministratie controleren. Iedere patiënt moet bij één huisarts ingeschreven staan, de zogenaamde ION, Inschrijving Op Naam. Maar vaak komt het voor dat patiënten ook nog bij een andere huisarts staan ingeschreven. Die huisarts krijgt dan bijvoorbeeld het inschrijftarief vergoed, terwijl ik het werk doe. Maar ik kan niet nagaan bij wie mijn patiënten allemaal nog meer staan ingeschreven. Gelukkig heeft de LHV (Landelijke Huisartsenvereniging) de dienst LDD - LHV Declaratie Direct. Daarmee verzorgen ze niet alleen alle declaraties en incasso’s, maar ook de communicatie met alle zorgverzekeraars loopt via hun. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker. En als het goed is, komt er binnenkort eindelijk een centrale ION-database. Eigenlijk had die er al lang moeten zijn, dat had veel huisartsen al een hoop werk bespaard. Met het declaratieverkeer heb ik zelf trouwens nauwelijks problemen, ik ben erg tevreden over de LDD ”.

Balie Huisartsenpraktijk Aletta3600 patiënten bedien je niet alleen. “We hebben een hecht team van drie assistentes, waarvan er twee zelfs al ruim 20 jaar voor ons werken, een Hidha en een Haio, ook wel Aios genoemd,” vertelt Rikste. “Inderdaad veel afkortingen. Een Hidha is een afgestudeerde huisarts die in dienst is van een huisarts. Een Haio is een huisarts in opleiding, ofwel arts in opleiding tot specialist (Aios). Onze Haio is een basisarts in het derde jaar van de huisartsenopleiding. Zij werkt hier drie dagen per week en gaat één dag per week naar school. Ze doet zelfstandig consulten en ik kan haar daarin helemaal loslaten, maar ze heeft mij natuurlijk altijd als back-up. Nel heeft vorig jaar de praktijk verlaten. Onze huidige Hidha, Willy Lemmen, zal nu haar positie als maat gaan innemen in de maatschap. Daarbij hebben we Vrij Beroep Advies wel nodig. Ten eerste natuurlijk bij de financiële afwikkeling toen Nel de maatschap verliet, en nu ook weer bij het intreden van Willy. Gelukkig kan Mark dat allemaal weer goed uitleggen.”

Twitter

Volg ons op:

TwitterFacebook VBA