Auto privé - aftrek van kosten, rittenadministratie en BTW

Auto privé

Behoort de auto tot het privé-vermogen, dan is de regeling vrij eenvoudig: u mag maximaal 19 cent per gereden zakelijke kilometer aftrekken. De kilometers voor woon-werkverkeer worden overigens ook beschouwd als zakelijk. In die 19 cent zijn alle autokosten verdisconteerd, dus afschrijving, brandstof, onderhoud, verzekering, wegenbelasting, parkeergeld, etc. Dat lijkt weinig, en dat is het ook. De aftrek is al jaren hetzelfde, ondanks de gestegen brandstofprijzen. Bij een prijs per liter van € 1,50 en een verbruik van 1:10 kost de auto 15 eurocent per kilometer alleen al aan brandstof.

De 19-cent regeling geldt ook als u een auto huurt.

Voor een vrij nauwkeurige benadering van de werkelijke kosten van uw auto kunt u de site van de ANWB raadplegen.

Rittenadministratie

Het is niet verplicht maar wel aan te raden om voor de gereden zakelijke kilometers een kilometeradministratie bij te houden. U moet aannemelijk kunnen maken dat u het geclaimde aantal zakelijke kilometers gereden hebt. Vanzelfsprekend is het daarbij handig als u gedurende een paar maanden bijhoudt wat u zakelijk aan kilometers rijdt (als deze maanden representatief zijn voor de rest van het jaar).

BTW

De betaalde BTW bij aankoop van uw auto kunt u niet aftrekken. Maar de BTW op onderhoud, reparaties en gebruikskosten (o.a. brandstof) is wel aftrekbaar, althans voor het het deel dat u de auto zakelijk gebruikt. U kunt daarvoor uitgaan van de verhouding zakelijke kilometers/totaal aantal kilometers.

Twitter

Volg ons op:

TwitterFacebook VBA