Dividendbelasting, 15% BV, 10% privé, vermomd dividend, vrij beroep advies Amsterdam, Utrecht, Huizen, Hilversum In 2017

Dividendbelasting

Dividendbelasting is verschuldigd als winst van, doorgaans, een B.V. wordt uitgekeerd. Degene die de dividendbelasting moet betalen, is degene die de dividenduitkering krijgt. In het algemeen dus de aandeelhouder. 

De B.V. moet 15% inhouden op het dividend, de dga moet in zijn aangifte nog eens 10% betalen over het dividend. Totaal derhalve 25%.

Wordt dus een bruto-dividend uitgekeerd van € 100.000, dan ontvangt de aandeelhouder € 85.000 en draagt de B.V. de dividendbelasting ad € 15.000 af aan de fiscus.
De aandeelhouder-dga moet de bruto-opbrengst van € 100.000 in zijn aangifte inkomstenbelasting verantwoorden en is daarover dan het normale aanmerkelijk-belangtarief van 25% verschuldigd ofwel € 25.000. Daarop mag hij dan de al ingehouden dividendbelasting in mindering brengen als voorheffing, zodat hij per saldo nog € 10.000 (= 10%) moet bijbetalen.

Het aangiftebiljet voor de dividendbelasting kunt u van de site van de Belastingdienst downloaden. U moet aangifte doen en betalen binnen één
maand na de dag waarop de opbrengst ter beschikking is gesteld.

Voor rekenvoorbeelden kunt u op onderstaande button klikken. Is pdf, grootte 37 Kb.

Twitter

Volg ons op:

TwitterFacebook VBA